ICCS
ICCS
social sciences
economics
sciences
art_architectute
humanities
              economics
economics
bar'
Domeniul economic pune accentul, in primul rand, pe alocarea eficienta a resurselor limitate, dar de-a lungul secolelor s-a diversificat acoperind o gama larga de fenomene individuale si sociale. De fapt, economia moderna interfereaza cu o serie de discipline din domeniul stiintelor sociale si fizice, cuprinzand astfel o vasta colectie de cercetare interdisciplinara.

La Universitatea Spiru Haret , programele individuale si colective de cercetare se concentreaza pe probleme concrete de la nivel micro-si macroeconomic. O preocupare centrala in acest sens este dezvoltarea pietelor eficiente in blocul post-comunist est european si, in consecinta, tendinta spre o crestere durabila si spre dezvoltarea macroeconomiilor. O analiza riguroasa, cuprinzatoare a acesteia este intr-adevar o provocare ambitioasa, dar este esential sa raspundem provocarilor contemporane cu care se confrunta Romania si societatile europene. In acest scop, si in spiritul economiei moderne, este nevoie de colaborare interdisciplinara substantiala. USH indeplineste aceasta provocare prin facilitarea formarii de colective de cercetare care cuprind membri ai diferitelor facultati din cadrul USH, precum si membrii ai universitatilor externe si organizatii din intreaga lume.

Agendele de cercetare la USH acopera teme, cum ar fi cele legate de optimizarea si gestionarea eficienta a intreprinderilor private si a institutiilor publice, de controlul de reglementare a pietelor emergente si a politicilor de privatizare, pe piata fortei de munca si de promovare a egalitatii de mobilitate, comert international si de integrare cu economiile din Europa de Vest, precum si prognoze, analize si politici macroeconomice, pe date limitate si instabile.

Eforturile de cercetare de la USH sunt sprijinite financiar de o varietate de surse externe, cum ar fi finantarea privata, subventii guvernamentale romanesti si fonduri structurale europene. In consecinta, o atentie deosebita in ultimii ani a fost acordata instruirii si asistarii cercetatorilor USH in accesarea diverselor scheme de finantare. Acest demers a dus la o serie de proiecte sponsorizate si colaborari cheie la nivel international. De exemplu, recent, USH a realizat in parteneriat cu International Trade Center, Geneva si cu Consiliului de Export, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru elaborarea Strategiei Nationale de Export 2007-2013.

In afara de aspectul academic de cercetare economica, personalul USH este, de asemenea, in mod direct implicat in sprijinirea comunitatii de afaceri romanesti prin eforturi continue de consultanta. Obiectivul principal al acestor activitati este de a oferi practicienilor instrumente moderne de management si metodologii, care stimuleaza eficienta si dezvoltarea intreprinderilor romanesti (in special in cadrul IMM-uri), contribuind astfel la cresterea durabila a pietelor din Romania si a economiei nationale.


Cercetatorul anului 2017

Baicu Claudia Gabriela este conf. univ. dr. la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Stiinte Economice Bucuresti. Este doctor în domeniul Finante, titlul tezei de doctorat fiind: Bancile si activitatea bancara internationala. A absolvit, la Academia Romana, Scoala Post-Doctorala Academica in Economie (SpDaE), finalizata prin sustinerea publică a lucrarii de disertatie cu tema: Criza si reglementarea activitatii financiar-bancare (media de absolvire 9,59).

Activitatea de cercetare a doamnei Baicu se focalizeaza pe teme circumscrise sectorului bancar si finantelor internationale.

În ianuarie 2017 a efectuat o vizita de studiu in Islanda, la Universitatea Reykjavik, cu sprijinul financiar primit in cadrul Programului de burse SEE – RO15. Ca urmare a acestei vizite s-au pus bazele cooperarii intre Universitatea Spiru Haret si Universitatea Reykjavik. In acest context, doamna Baicu Claudia Gabriela şi domnul Mar Wolfgang Mixa de la Universitatea Reykjavik au continuat colaborarea inceputa cu ocazia vizitei de studiu şi au elaborat un articol privind studiul comparativ al sistemelor bancare din Romania si Islanda.

Articolul, intitulat: BANKING SYSTEMS IN ROMANIA AND ICELAND: TWO DIFFERENT WORLDS BUT SIMILAR DEVELOPMENT, este publicat in Journal of Economic Development, Environment and People, vol. 6, nr. 2, 2017. Asa cum sugereaza si titlul, articolul releva faptul ca, in ciuda diferentelor dintre cele doua tari, de-a lungul timpului, sistemele bancare au avut evolutii similare. Cu toate acestea, exista si o serie de diferente intre cele doua sisteme bancare, evidentiate atat inainte, cat si dupa izbucnirea crizei.