ICCS
social sciences
economics
sciences
art_architectute
humanities
              economics
economics
bar'
Domeniul economic pune accentul, in primul rand, pe alocarea eficienta a resurselor limitate, dar de-a lungul secolelor s-a diversificat acoperind o gama larga de fenomene individuale si sociale. De fapt, economia moderna interfereaza cu o serie de discipline din domeniul stiintelor sociale si fizice, cuprinzand astfel o vasta colectie de cercetare interdisciplinara.

La Universitatea Spiru Haret , programele individuale si colective de cercetare se concentreaza pe probleme concrete de la nivel micro-si macroeconomic. O preocupare centrala in acest sens este dezvoltarea pietelor eficiente in blocul post-comunist est european si, in consecinta, tendinta spre o crestere durabila si spre dezvoltarea macroeconomiilor. O analiza riguroasa, cuprinzatoare a acesteia este intr-adevar o provocare ambitioasa, dar este esential sa raspundem provocarilor contemporane cu care se confrunta Romania si societatile europene. In acest scop, si in spiritul economiei moderne, este nevoie de colaborare interdisciplinara substantiala. USH indeplineste aceasta provocare prin facilitarea formarii de colective de cercetare care cuprind membri ai diferitelor facultati din cadrul USH, precum si membrii ai universitatilor externe si organizatii din intreaga lume.

Agendele de cercetare la USH acopera teme, cum ar fi cele legate de optimizarea si gestionarea eficienta a intreprinderilor private si a institutiilor publice, de controlul de reglementare a pietelor emergente si a politicilor de privatizare, pe piata fortei de munca si de promovare a egalitatii de mobilitate, comert international si de integrare cu economiile din Europa de Vest, precum si prognoze, analize si politici macroeconomice, pe date limitate si instabile.

Eforturile de cercetare de la USH sunt sprijinite financiar de o varietate de surse externe, cum ar fi finantarea privata, subventii guvernamentale romanesti si fonduri structurale europene. In consecinta, o atentie deosebita in ultimii ani a fost acordata instruirii si asistarii cercetatorilor USH in accesarea diverselor scheme de finantare. Acest demers a dus la o serie de proiecte sponsorizate si colaborari cheie la nivel international. De exemplu, recent, USH a realizat in parteneriat cu International Trade Center, Geneva si cu Consiliului de Export, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru elaborarea Strategiei Nationale de Export 2007-2013.

In afara de aspectul academic de cercetare economica, personalul USH este, de asemenea, in mod direct implicat in sprijinirea comunitatii de afaceri romanesti prin eforturi continue de consultanta. Obiectivul principal al acestor activitati este de a oferi practicienilor instrumente moderne de management si metodologii, care stimuleaza eficienta si dezvoltarea intreprinderilor romanesti (in special in cadrul IMM-uri), contribuind astfel la cresterea durabila a pietelor din Romania si a economiei nationale.


Cercetatorul lunii

Laura STEFANESCU


is PhD Professor at the Faculty of Financial Management Accounting from Craiova, Spiru Haret University, Romania, where she teaches Elements of Information Technology, Business Informatics, Databases, Decision System Support, E-Business.
She received in 2005 PhD diploma in economy, research area: Economic Cybernetic from University of Craiova, Faculty of Economics and Business Administration.
She is also the manager of the European Research Centre of Managerial Studies in Business Administration (www.cesmaa.eu) and Vice-president – projects implementation of Association for Sustainable Education, Research and Science (www.asers.eu).
Starting with 2008, she joined as volunteer in RePEC team to edits weekly report on Knowledge Management and Knowledge Economy and from 2010 is General Editor of New Economic Papers.
Present researches: 2 grants: AT no.80GR/2007 Organizational Reengineering as Efficient Solution for Basic Restructuring of Business. Study Case Concerning the Elaboration of the Reengineering Projects Using Informational Technologies and PCE_II_2008 _2_IDEAS The Management of Knowledge for the Virtual Organization. Possibilities to Support Management using Systems Based on Knowledge’ funded by The National University Research Council from Romania, 4 Books and many articles in business informatics field and participations at international conferences.
For more details about her activities here.