ICCS
social sciences
economics
sciences
art_architectute
humanities
              art
art
bar'
„Adaptarea curriculumului si pachetului educational la exigentele pietei muncii” (POSDRU/156/1.2./G/ 141179 Iunie 2014-iunie 2015) Beneficiar: Universitatea Spiru Haret, Partener: SIVECO Romania, manager de proiect: prof dr Manuela Epure,membru in colectiv (expert implementare curriculum si suport termen lung – domeniu arta si arhitectura): lector dr arh Maria Duda, membru in colectiv (expert implementare curriculum si suport termen scurt – domeniu arta si arhitectura): asist dr arh Raluca Niculae

“CLIO” – Program masteral in Valorizarea Patrimoniului (POSDRU DMI 1.2/156 ID 139498 Mai 2014 – nov. 2015), manager proiect: prof. dr. arh. Iuliana Ciotoiu

Pe data de 28 noiembrie 2012, a avut loc, la sediul Uniunii Arhitectilor din România din str. Jean Louis Calderon nr 48, sectorul 2, Bucuresti, sesiunea de comunicari asupra proiectelor culturale si sociale finantate direct de UAR si prin Observatorul Urban. În acest context au fost prezentate rezultatele proiectului cultural coordonat de ASOP- filiala Bucuresti si intitulat: „Peisaj si identitate în cartierele interbelice bucurestene”. Universitatea Spiru Haret ((Facultatea de Arhitectura) alaturi de RPR, Birou de Studii Contemporane, au fost parteneri ai proiectului cultural finantat prin Observatorul Urban al UAR. Inventarierea elementelor de urbanitate ale orasului interbelic, pornind de la case, la spatiul public, edificiile si dotarile comunitare, elemente ale peisajului ambiental al strazii, însemne ale reprezentarii sociale a locuitorilor, sunt câteva dintre obiectivele urmarite de studiu de recuperare a specificului si identitatii locale. Transpunerea datelor de teren într-o matrice digitalizata confera o viziune generala asupra stadiului fizic si social al acestor parcelari, pe baza careia se pot alcatui studii interdisciplinare si metodologii de interventie concreta în spiritul revitalizarii lor, prin implicarea specialistilor si locuitorilor în proiecte de creativitate urbana.
Informatii suplimentare referitoare la proiect se gasesc la adresa: www.parcelaribucurestene.ro.

Universitatea Spiru Haret a contribuit, în calitate de partener al asociatiei Odaia Creativa, la proiectul finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul consta într-o cartare colectiva, o radiografie alternativa a Bucurestiului, care indica miza transformarii sale într-un oras atractiv, prietenos si prosper.
Studentii Facultatii de Arhitectura Spiru Haret (anul V) au participat cu articole realizate în timpul cursului de Experienta Urbana, sub îndrumarea lector drd. arh. Maria Duda. Informatii suplimentare referitoare la proiect se gasesc la adresa: http://www.naratiuniurbane.ro/Default.aspx.

Cercetatorul lunii

MARIA DUDA

este lector doctor (UAUIM) arhitect ( AAM UNISI).
Preda Experienta Urbana, Tehnologii contemporane, Materiale de Constructii si Proiectare la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Arhitectura. Are o experienta de 5 ani in organizarea workshopului de Scenarii Urbane pentru Bucuresti www.scenariiurbane.ro , organizarea de conferinte cu invitati straini (V. Olgiati, E. Zenghelis, D. Waelchli si U. Brauen, G. Daneshgar, P. Gartmann), organizarea de expozitii (Ceainaria Carturesti, Noaptea Muzeelor, pavilionul Scenarii Urbane la Street Delivery) si publicare (Manifeste pentru Bucuresti, articole in revista Arhitectura, prezentari la conferinte si workshopuri interantionale). In 2014 a sustinut teza de doctorat \"Realitate, asteptari, oferta. Spatiul public bucurestean actual. Pietele centrale bucurestene\".